fbpx
Warning: Undefined array key 1 in /customers/8/6/5/utop.se/httpd.www/templates/shaper_shopin/features/social.php on line 79

Munkarstigens Trailrun 2007

Munkarstigens Trailrun 1 Maj 2007

Äntligen var tiden inne för min första maraton, det vill säga 45km löpning och detta i trängen på en kuperad bana. Förberedelserna har inte varait nära optimala. Helt enkelt var jag tung och otränad för denna tävling. Med ungefär 16 till 20 mil i benen sedan nyår och inte mycket de sista 3 veckorna innan tävlingen bar det av.

Platsen var Laxå där vi slussades ut med buss till starten sedan var det bara att ta sig hemöver fortast möjliga till fots.

Loppet startade vid en herrgård där det fanns litet fik med kaffe och vinerbrödJag och Mattias innan Munkarstigens Trailrun vilket inte brukar vara helt dumt och en skön start på dagen, energin lär om inte annat behövas längs vägen. Loppet startade i ett lagomt tempo på grusväg i ungefär 600 meter där det gick i samlad tropp. Därefter var det fritt fram och lägga på fart för bästa förmåga. Jag fet och dårligt tränad och mattias bra tränad med en irriterad hälsena satte upp ett tempo som var lagomt för mig. Den första milen var det som mest kuperat längs hela ban sträckningen med kraftiga upp och nedförs backar mset hela tiden i trängen. Bort imellan dessa backar kom det stråk där leden följde vattendrag vilket var himla vackert. Första milen gick på 55 minuter vilket jag trode kroppen skulle kunna hålla en längre period. Tilläggningsvis har jag inte sprungit långpass över 22-23km denna sässång. Andra milen var det en vätskedepå vid 15km med sportdryck och bananer. Jag kände att benen inte var så färsha redan här vilket var lite jobbigt. Mattias hade funderingar på att dra på fart vid det här laget men beslöt sig för att hålla vid mitt tempo, Tur var väll det för mig för efter ungefär 20km vid stämplingen och 50 steg till slog en slägga till i nacken och jag blev astrött och stum. Tiden vid 20km låg på 1h54 min vilket är ganska beskedligt.

Benen började småkrampa och tempot sjönk markant. Det gick kanske några km till och jag fick lite kraft igen och vid 25km tog vattnet slut. Jag tänkte kan allt hända på samma gång men det är väll så när orutinen speglar igenom och hemläxan visar sig. Tur hade jag och det var tre snälla själar som gav mig en av deras pettflaskor till mig för att fylla på min vätskepåse. De satt vid en sjö och hejade på oss deltagare. Lite tur måste det finnas tänkte jag och fyllde på med en powergel på samma gång. Sessionen innan var en av de besta tänkbara vandringsleder det går att tänkas. Vi sprang på en ås och hade sjöar på båda sidor om oss, villken naturupplevelse, himla trevligt.

Resterande loppet var mer eller mindre en mardröm då min mage rasade samman och fick mer och mer kramp i benen. När 30km växlingen kom var det bara att bita i det sura äpplet och sikta på vattenpausen vid 35km. Där det fanns bullar, cola och vatten, bara bunkra upp och försöka binda magen tänkte jag vilket hjälpte något och jag kunde sträcka ut stegen något vilket var skönt. Metrarna gick långsamt, dock så var det ju hela tiden närmre och närmre för varje steg. Det roliga med sådana här lopp är också att man träffar på massa himla kul folk längs vägen och växla några ord med. För att sedan springa vidare före eller efter beroende på sin egen fart och deras. 40km stämplingen var det inte helt dumt att höra pipet av sportident systemet och vi skall inte tala om 42km stämplingen som var maratonstämplingen. Sista 2km gick hyggligt lätt för att avsluta upploppet med en lätt backe uppför. Det kändes inte allt för lätt men himla skönt att springa de sista 50m fram till mål. Väl där var det bara att byta om och inta en pastamåltid.

Vad har jag lärt mig om ett sådant här långt lopp då. Massa mer träning krävs, nästa gång jag skall ställa upp på ett sådant här lopp kommer jag vara mycket bättre förbered, med både intervaller i backe men framför allt minst 4-5mil i veckan i kroppen och då inte bara en vecka utan fler återkommandes sådana. Då kommer loppen vara mycket roligare och framför allt mer njutbara. Jag kan varmt rekommendera detta lopp då det är en rolig bansträckning och en bra organisation bakom. Kommer definitivt bli fler turer och då mycket bättre tränad för det hela eftersom det var himla roligt.

© 2023. All Rights Reserved.