fbpx

Racerapport UTMB del 5: Mavousin - Morgex

Mauvosin - Entroble

Mauvosin ligger vid en stor damm, vi såg dammväggen uppe på collen och det är en riktigt mäktig syn att se de kristallklara turkosgrönas vattnet i kontrast till alla berg. Starten mot Fenetre Durand är enkel och går via ett tunnelsystem längsmed dammen. Man får tänka till lite för att inte ta fel tunnel ibland men det går fint och vi kommer ut på andra sidan för att knata på en grusväg upp till 2200m ungefär innan stigningen tar vid. Fenetre durand 2801m passerar vi 03:09. Vi har dessutom varit tvungna att ta en 5minutare sömn på vägen, vi får ta en till efter passet dessutom för ögonen står i kors.

Orginalruten var genom Ollomont innan klättring upp mot Champillion men nu kommer vi hålla 2000m höjdkurvan runt om dalen istället vilket är till att föredra. Vi går på så gott det går i ett hyggligt tempo, Även om det är löpbart i denna passage så väljer vi att gå på i rask takt där det är enkelt. Vid ett tillfälle ska vi kliva av vår fina grusväg för att ta oss till en stig. Svårigheten är att vi kommer nära branta bergssidor vilket gör att GPS:n bara studsar, dessutom är stigen mer obefintlig än befintligt vilket gör det svårt att ta sig fram. Det tar lite tid men vi kommer framåt tillslut, väl inne på stigen går vi iväg en liten bit för att sova ca 20 minuter. Det var även riktigt skoj att träffa på Dima jag sprang med under 2013, vi körde lite och snackade under vägen på Durand.

 

 

DSCN1800

Väl uppe på Refuge Champillion som även Tor des Geants passerar i sektion 6. En refuge som jag har väntat på att faktiskt få komma till. Här kör vi vår vanliga rutin: äta, fixa fötter, WC, kaffe och iväg. Från att ha tappat placeringar så kommer vi iväg som lag nummer 15 upp till Col Champilion. Här börjar vi närma oss de mer centrala delarna av Aousta dalen. Till en början är det väldigt fin led nedför till vi gör en avstickare in på en allt mer obefintlig led. Ja den är brant och det är riktigt varmt dessutom. Nedstigningen är skoningslös mot låren, det bränner i benen och fötterna. Magnus och Peter lider av sina skavsår utför. Peter får tömma sin stortånagel med jämna mellanrum genom att trycka på nageln med staven. Ja det är helt enkelt inte en snäll nedstigning till Entroble. Värmen är igen som en stekpanna men kanske varmare än tidigare dagar. Vi är plågade av värmen, temperaturen nu är över 30 grader i skuggan. Men ändå känns det väldigt bra och det går på. Vi får helt enkelt spela ut våra kort på ett smart sätt istället för att illa på.

DSCN1807

Entroble - Morgex

Vi är sömntrötta och plågade av värmen, beslutet är enkelt att sova en längre stund innan nästa stigning upp mot Chalinge. Vi sover i 90 minuter lite avsides traken för att inte bi väckta av andra lag. En sovpaus som är riktigt riktigt skön. Under tiden har det passerat riktigt många lag men vad gör det egentligen, vi hade endast sovit 2 timmar på 3 dygn vilket var i smärtgräns lite. Nu har vi återfått vår energi i benen och det är ett bra klipp i stegen uppför. Vi tuggar på i bra tempo för att inte behöva göra någon paus. När vi passerar en bondgård fyller vi på vatten för att snabbt köra vidare uppåt höjderna. Chalinge är en passage Peter körde under 2014 och han berättar med inlevelse vad vackert det är uppe på kammen. Ja han har inte gjort denna inlevelse för dålig utan det är helt fantastisk vy över Aosta nere i dalen. Vi ser ända bort till Matterhorn som jag äntligen får se live. Ett berg som troligen är ett av de vackraste som finns, ett berg som jag länge velat se, ett berg som är pyramidformat, ja det går att orda länge om jut Matterhorn. Under Tor des Geants var det witeout när vi passerade ned mot Valtoranchche. Vi ser även Monte Rosa, Grand Paradisemo, Grand gobin, Grand Goliat, Mont Blanc, Grand Jourasses, ect. Ja bättre väder kan vi inte få och utsikt.

DSCN1812

Vi tar oss ned för att påbörja färden mot Refuge Faller som är en PTL-friendly refuge. Vi passrar Lac Fallare som ligger otroligt vackert dessutom men inramning av Mont Fallare. Det är långt till refugen, benen börjar bli tröga och soppatorskiga. Väl i stugan är det många lag, vi äter och gör det vanliga. Passar på att sova en stund och jag slocknar innan huvudet faller ned på britsen, det finns ingen filt eller kudde men det spelar ingen roll, jag sover som en stock ändå. Efter soving fixar vi fötterna och jag laddar om alla batterier som behövs, dock får jag hjälp med min pannlampa för den får jag inte till av Lucio. Han skrattar mest åt mig för det kopplar inte i huvudet just då, en enkle sak som att vända batterierna rätt kan bli så svårt ibland.

DSCN1814

Ut ur refugen och upp mot kammen, det är en kort stigning uppför till vi kan påbörja vandringen längsmed kammen. Den är teknisk till en början till riktigt teknisk ibland med scrambling. Dima och hans lag kommer ifatt oss så vi hänger på i deras tempo som är högt. Vi trycker på så gott det går då det är mycket lättare att vara fler lag ihop under natten när det är tekniskt just på grund av alla lampor. Dock blir tempot lite för högt och vi är tvungna att släppa dem för att göra den markerade leden själv. Det är en reflexmarkering som inte är allt för tät. Det är par hundra meter mellan varje markering för att vi inte skall komma för nära stupet till höger om oss. Vegitationen är tät och det går inte så fort att ta sig fram. Det börjar att ljusna allt mer mot slutet av kammen dessutom. Avslutningen går över ett 70 grader brant gräsfält, Fransyskan framför mig börjar att halka utför, jag tappar andan och tänker att detta får inte hända, för åker man här ja då är det inte bra alls. Det är ca 3-400 höjdmeter ned innan det planar ut. Vi ta det försiktigt så att nedstigningen kan börjas. Den är lång, riktigt lång men mestadels på grusvägar som övergår till fina stigar ned mot Morgex där vår andra Lifebace är. Jag ser fram mot en duch, sova, mat och nya skor som är större dessutom. Det tar ett par timmar att komma ned till Morgex men tids nog gör vi det. 210,3km är tillryggalagda med 17468 höjdmeter, vi har varit igång 97 timmar och sovit ca 4,5-5 timmar, höjden vi befinner oss på är 991m och bland banans lägsta punkter och sista utförslöpet tog 4 timmar.

DSCN1818

DSCN1813

DSCN1801

 

© 2022. All Rights Reserved.