fbpx

Utrustning inför UTMB PTL 2016

1556451900 f53ad7319d

Löpning är en träningsform som brukar föra med sig rellativt lite saker för att kunna utövas. I regel räcker det med ett par bra löpskor, byxor och tröja. Sen kan vi dra detta något längre och springa i ett par tights och en funktionströja. Drar vi det ytterligare ett steg jag då är en bra löpjacka för kyligare grader bra att ha samt någon form av bra strumpor med kompression. Vips så hade vi det inte lika enkelt i sig och framför allt mer kostsamt. Hur ser det ut om man skall springa ett lopp som UTMB PTL som jag skall göra med mitt lag om drygt en och en halv vecka. För att få starta loppet finns det en lista på obligatorisk utrustning, utan dn får jag inte starta och du vet inte när en kontroll genomförs. Under PTL 2013 hade vi ingen kontroll utan det är upp till dig. Listan på utrustning är inte till för att behaga organisationen utan för att vi faktiskt skall ha en bra förutsättning för att klara av loppet i sig. Då vi kommer springa allt från varma dalar till exponerad alpinterräng på över 3000m. Ja det krävs lite tanke så att säga för att få en perfekt setup.

Så här ser det ut för mig:

Produkt Märke Vikt Obligatoriskt Ackumulerad vikt
Ryggsäck Salomon Slab Peak 20 580 Ja

580

Vattenflaska Salomon soft flask 0,5 30 Ja 610
Vattenflaska Nalogen 0,6 60 Ja 670
Vattenflaska Vikbar behållare 1l 30 Ja 700
Pannlampa Petzl Nao2 187 Ja 887
Pannlampa Petzl RPX 175 Ja 1062
Räddningsfilt Räddningsfilt 20 Ja 1082
Mobil Sony Xperia Z5 180 Ja 1262
Laddare Powerbank 5000mAh 100 Ja 1362
Underställ Craft layer 1 100 Ja 1462
Underställ Swedmount layer 2 150 Ja 1612
Regnjacka min 20000mm Marmot Essence 179 Ja 1791
Regnbyxor min 20000mm Marmot Essence 161 Ja 1952
Solglasögon Xcross 50 Ja 2002
Handskar Craft active 60 Ja 1062
Handskar vattentäta Sealskin steel spun 121   2183
Vikmugg Vikmugg 20 Ja 2203
Kniv Gerber 30 Ja 2233
Buff x2 alt mössa Buff 50 Ja 2283
Stegjärn, min 10mm piggar Chansen Snowlight light 220 Ja 2503
GPS Garmin Oregon 650t 196 Team 2699
Batterier ca 15st Batterier R6 250 Ja 2949
Dunjacka Mountain hardware gost wisperer 197   346
Solskydd Faktor 30 alt 50 100   3246
Salva NOK 100   3346

 

Jag skall plocka ut några av produkterna och skriva en rad eller två.

 

Ryggsäck: Salomon Slab Peak 20

En rymlig och riktigt bra ryggsäck måste man ha. Jag har ett antal ryggsäckar hemma som samlats på genom åren. Allt från 3 liter och uppåt till 130 liter. Men min gammal Ospray som jag hade under PTL 2013 har gjort sitt för dessa påfrestningar samt att den var inte optimal i någon form, men fungerade utmärkt. Kravet blev att flaskor fram måste finnas för att enkelt kunna dricka och det justerades till Tor des geants i form av en Raidlight Olmo 12 men tyvärr för liten för årets PTL. En väldigt bra ryggsäck men ändå för liten och då föll lotten till en Salomon Slab Peak 20 som är ny för året, rikligt med fickor fram för energi, gps och så vidare. Facket bak går att öppna helt och hållet för att enkelt kunna leta i ryggsäcken utan att behöva rota omkring eller riva ur allt. Enda som jag riktigt saknar är stora meshfickor som raidlighten har tre gigantiska sådana. Jag gillar att använda dem mycket och trycka ned jackor och så vidare men samtidigt veta att de är kvar. Det kommer ta en dag innan den nya ryggan sitter under loppet hur allt lägger sig.

Vattenbehållare min 2l:

Vi har som krav att ha med oss utrymmen för minst två lite vatten. Under loppet får vi lösa detta problem själva genom bäckar, vattendrag och bäckar. Vid refuger och hagar brukar det alltid finnas bra vatten. Det kan vara värre i dalarna och på lägre höjder där det går mycket boskap och kreatur. Under PTL 2013 var det några ställen som vi fick problem med vattnet, men löste sig väldigt bra ändå.

Pannlampa:

Kravet säger 2 lampor men jag kommer att ha med mig tre stycken till löpet ut i fall en går sönder. Petzl Nao2 575lumen är min startlampa som kommer att programmeras i olika lägen, den har även ett extrabatteri som kommer vänta i dropbagen i Champex. Den andra lampan är Petzl RPX som är en 160lumen lampa. Bra brinntid och pålitlig, det går även bra att springa i lyset och klarar en natts batteritid såvida man inte kör max hela tiden. Vi framförflyttar oss inte så fort alla gånger.

Räddningsfilt:

Krav och det ska man alltid ha med sig på längre turer tycker jag, väger väldigt lite och gör nytta när den behövs. Perfekt att sova i på fjället om det behövs dessutom.

Mobil: Sony Xperia Z5

Samma sak som räddningsfilt, en telefon är krav och bra att ha om något händer. Eller för den saken få något skoj SMS som pepp. I dalarna brukar jag kolla över luren i regel.

Laddare: Powerbank 5000mAh

Ett krav och att ladda med vanlig laddare brukar resultera i att alla kontakter är fulla och det hinns inte med. Powerbank är grymt fint för att ladda med. Det går att även ladda gps, gopro med den.

Underställ:

Mirinoull är det material som är mest fördelaktigt då det inte lucktar eller blir kallt även om det regnar ute. Dock har jag väldiga problem med materialet då det är på tok för varmt så lotten faller till gamla helderliga underställ som troligen kommer gå ned i soporna efter loppet. Ett tunt och ett tjockare kommer att vara med på varje etapp. Byts ut vid dropbagen för att få nytt fräsht.

Regnjacka min 20000mm: Marmot Essence jacket

Som huvudjacka kommer det bli en Marmot Essence som andas väldigt bra och är lätt. Min backup kommer att bli en uttjänt Montbell som dock läcker in vatten i armarna men jag kan i alla fall komma fidare om den ena skulle gå helt sönder. Backupen ligger i droppbagen.

Regnbyxor min 20000mm: Marmot Essence Pants

Lite samma modell kommer det att vara med byxorna, Essence är ruskigt lätta och sköna, känns knapt på benen och andas bra.

Solglasögon: XKross och Jubo

Huvudglasögonen är mina XKross som jag fick sponsrat förra året till TDG. Mina gamla trotjänare Jubo från 2008 ifall de andra går sönder. Det är så att solglasögon är a och o på fjället så att man inte blir snöblind. Risken är väldigt stor vid snö som underlag och fint väder.

Vantar: Tunna Craft, vattentäta Sealskin

Troligen kommer det att räcka med mina tunna Craft vantar men tar ävn med ett par vattentäta Sealskinn. För frysa om händerna i flera dygn är inte allt för skoj även om jag klarar av det. Allt för att spara energi är viktigt och fryser man så drar kroppen mer energi.

Buff/mössa:

En grund setup är en varm mössa för natten och två buffar. Under PTL 2013 behövdes inte mössan men fjället kan vädret ändra sig fort. Fortare n vad man tror dessutom.

Keps: Raidlight desert

Ett krav från mig som har lite hår och arrangören. Den keps som jag kör med har även ett UV-skydd jag kan fälla ut i nacken.

Stegjärn: Chansen Snowlight light

Ett krav från 2014 har varit stegjärn med minst 10mm långa taggar, detta är ett lätt alternativ om det blir hala gräsfält eller snö.

GPS: Garmin Oregon 650t

Som ni redan har förstått gillar jag prylar så en Oregon 650t kommer köras för min del under loppet. Övriga lagmedlemmar har även de GPSer även om det räcker med en. Vi har tagit det beslutet att det är bra ifall en lägger av.

Dunjacka: Mountainhardware Gost Wisperer

Att frysa är ingen höjdare, denna gång åker dunjackan med. Ledsnade att frysa under Tor des Geants så en jacka fick det bli. Sätts dunjackan under regnjackan kommer det att bli riktigt varmt. Då klarar jag lätt ner mot -20 grader.

Fotsalva: NOK

Att smörja fötterna är a och o för att undvika skavsår och så vidare. Fötterna blir heller inte lika svampiga om det är blött ute.

Gopro, kamera:

Det kommer att finnas med under loppet för att dokumentera.

Skor:

La Sportiva Akasha som huvudsko, bra grepp, bra grepp på klippa och lätta. Som backup blir det ett par Tecnica Rush E-ligt som gick ca 140km under TDG, de är också riktigt sköna.

Tshirt: Löpakuten
T-shirt kommer att vara Löpakutens coolmax tröjor, helt outstanding kvalitet och material. Känns inte att de sitter på kroppen dessutom.

Totalvikten för grundutförandet kommer att hamna på 3346 gram, sen tillkommer energi med ca 2000g och vatten på 1000-2000g. Några plagg kommer att sitta på kroppen således blir tung rygga mellan 5-6kg och lätt rygga kring 4-5kg. Tung energi kommer att ätas upp ganska fort är tanken för att slippa vikten.

Således kom vi från starten på ämnet att löpning kan krävas en hel del prylar. Men för ett lopp som just PTL är kommer troligen allt att användas i tid och otid. Varje produkt är väl avvägt för att det skall väga så lite som möjligt samt passa perfekt. Kraven är högt ställda men det der en bra förutsättning att få ett fantastiskt äventyr. Ibland är det inte bara de fysiska förberedelserna som är viktiga utan även praktiska, logisktiska och så vidare som i detta fall. Träningen är gjort och nu mera vilar jag mest, springer när det känns bra och njuter att snart skall året stora äventyr börja.

© 2022. All Rights Reserved.